Ana içeriğe atla

BASKI ÖNCESİ GRAFİK TASARIM ÖNERİLERİMİZ

Tasarımım Var , Size Nasıl Göndereyim?

  • Bastırmak istediğiniz bir çalışmayı tasarlamadan önce aşağıdaki önerilerimizi gözden geçirmeniz , çalışmalarınız için daha faydalı olacaktır..

Öncelikle şunu bilmeniz gerekli ; matbaa baskı dünyasında CMYK renk formatı ana formattır.
Bütün görüp, görebileceğiniz renk çeşitliliği bu 4 temel rengin karışımından meydana gelir.
C:(Cyan)-MAVİ    M:(Magenda)-Pembe    Y:(Yellow)-SARI    K:(BlacK)-SİYAH
  • Peki , RGB renk modu nedir ?
RGB renk modu , yani R:(Red) - Kırmızı , G:(Green) –Yeşil B:(Blue) - Mavi  bilgisayar monitörlerinde kullanılan renk modudur. Matbaa baskı sistemlerinde tercih edilmez. Bilgisayar monitörleri görüntü gösterebilmek için her bir pixeldeki ışığı farklı renklerde yakarak veya söndürerek ekrandan önümüze getirir. Kısacası RGB renk modu , renk ışıklarının , ekrandan yansıması ile gözümüzle gördüğümüz halidir.
CMYK renk modu ise basılan dokümanın mürekkeplerle oluşturulmuş halidir.Belki bazılarınız şunu diyecektir; "ikisi de ışığın yansımasından oluşur, gözlerimiz bu şekilde görür."  RGB direk ışık kaynağından gelen saf görüntüdür. CMYK ise boyalı yüzeylerin ölçülmesinde kullanılan, dolayısıyla matbaa mürekkepleri ile basılı kağıtdan yansıyan ışığın görüntüsüdür diyebiliriz.
Grafikte Renk Modları
CMYK ile RGB Renk Modu

İki format arasında bir kısım renk farklılığı olabilir.%10-%15 kadar. Bu yüzdendir ki çalışmalarınız CMYK formatında olursa renkler aslına en yakın halde çıkar.
Çalışmalarınızı RGB modunda çalışmış iseniz CMYK formatına convert ederek (çevirerek) kayıt etmelisiniz.   
Fakat yine RGB modundan CMYK moduna çevrilmiş işlerde de bir kısım renk derinliği (renk adet eksikliği – tonlama eksikliği) kaybı söz konusu olabilecektir. Bu yüzden grafik tasarıma başlarken CMYK renk modunda çalışılmalıdır.
Öncelikle tasarımını yaptığınız çalışmanız farklı bilgisayar programlarında ise programınızın PDF veya TIFF formatında kayıt edebilir olduğundan emin olunuz. Word’de PDF kayıt imkanı vardır.
Grafik çalışmalarınızı , Word ortamında hazırladıysanız , öncelikle Menü’den; Dosya > Farklı Kaydet > Dosya Türü > PDF  seçerek çalışmanızı PDF formatında kayıt edebilirsiniz.
Photoshop  ortamında hazırladıysanız , yine  sol üst kısımdaki menüden ; File(Dosya) > Save As (Farklı Kaydet) > Format (Dosya Türü) > Photoshop PDF formatında kaydedin. Bu alandaki "Color" kısmında : “Layers” ve “CMYK” seçeneği seçili olmalı. Bir çok farklı program için genelde bu menü sistemi kullanılır.
Bunun dışında , herhangi bir grafik yazılımında tasarımınızı çalışırken ; Color (Renk Derinliği) seçeneği; C(Cyan) , M(Magenda) , Y(Yellow) , K(Black) yani CMYK ve Resolution (Çözünürlük) en az 300DPI olarak seçili olmalı. Bu şekilde çalışmalarınız , kalite kaybına uğramayacaktır.
Grafik Tasarım Başlangıcı
Grafik Tasarıma Başlarken
  • Peki ama hangi dosya formatı , baskıya daha uygun ? PDF , JPEG, TIFF, PNG , EPS , CDR, PSD, AI ve benzeri..
JPEG yada JPG dosya formatı matbaa sektöründe pek tercih edilmez. JPEG sıkıştırmasında genellikle renk derinliğini (renk adeti - tonlama) azdır ve resme zoom (yaklaşıldıkça) yaptıkça resim detaylarının pixelleştiğini (mozaikleşme diyoruz) görürsünüz. Bu da detayları kaybettiğiniz anlamına gelir.
Fakat bazı durumlarda JPEG kullanılabilir. Örneğin 300MB’lık bir banner bastıracaksanız bunu daha az bir kayıpla , 20-30MB gibi daha az boyutlu bir dosyaya sıkıştırabilirsiniz. Aynı şekilde JPEG üzerinden baskı , kalitesiz sonuçlar verecektir.
  • Peki ,  internette beğendiğiniz bir resim veya fotoğraf buldunuz ve bastırmak istediğiniz çalışmanızda kullanacaksınız?
- "Ben resmi buldum" dediniz , sonradan baktınız  "pul gibiymiş, çalışmamda pixelleşti, resmin kalitesi bozukmuş, mozaikleşmiş , istediğim gibi olmuyor." dediniz.

Hiç sorun değil. Hemen   Filiz Matbaacılığa   geliyorsunuz , istediğiniz çalışma, tam istediğiniz şekilde , yüksek kalitede yapılıyor.

Size de kahve keyfi sürmek kalıyor.

Tüm matbaa baskı işlerinizde, görselliği ve çözünürlüğü çok yüksek , profesyonel fotoğraflar kullanılmaktadır.
  • Gelelim  diğer dosya kayıt formatlarına ;
  • PNG formatı kullanışlıdır fakat , RGB renk modunda kayıt eder; CMYK renk modu gerektirmeyen çalışmalarınızda kullanılabilir. Şeffaf kullanmak istediğiniz alanlara izin verir fakat baskıda pek tercih edilmez.
  • TIFF formatı en güvenilir  modlardan biridir , fakat dosya boyutları gerçekten çok büyük olabilir. Ayrıca bir çok program ile uyumludur, sorunsuzca açılabilir , üzerinde çalışılabilir. Baskıya verilebilir. Çok sıklıkla tercih edilir.
  • EPS kayıt formatı da en güvenilir formatlardan biridir, baskı için uygundur. Fakat her programda açamayabilirsiniz, dosyayı açtığınızda programdan programa , versiyon farklılıklarında , dosyanın açılışında farklılıklar gösterebilir. Alternatif olarak tercih edilebilir.
  • CDR dosya formatı Corel Draw dosya formatıdır. En çok kullanılan, en güvenilir formatlardan biridir. Uyumsuzluk sıkıntıları çıkarmaz. Dosya boyutları büyüktür, detaylar kayıpsızdır, sorunsuzdur. Direkt baskıya uygundur. Gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.
CorelDRAW'ın açabildiği, import edebildiği dosya türleri:
AI, BMP, CAL, CLK, CDR, CDX, CGM, CMX, CPT, CPX, CSR, CUR, DES, DOC, DOCX, DSF, DRW, DST, MGX, DWG, DXF, EMF, EXE (Bitmap Resource), FH, FMV, FPX, GEM, GIF, HTM, ICO, IMG, JP2, JPG, MAC, NET, NAP, PCD, PSD, PCX, PDF, PIC, PCL, PNG, PLT, PP4, PP5, PPF, PPT, PS, EPS, PRN, PSP, PUB, RAW, RIFF, RTF, SCF, SHW, SVG, SVGZ, TGA, TIFF, TXT, WSD, WB, WQ, WK, WMF, WP4, WP5, WPD, WPG, WSD, WI, XCF, XPM, XLS.

Corel DRAW yaklaşık 80 farklı dosya türünü de açabilmektedir.
CorelDRAW'ın kaydedebildiği, export edebildiği dosya türleri:
AI, PFB, BMP, CAL, CGM, CMX, CPT, CUR, DOC, DWG, DXF, EMF, EPS, FMV, FPX, GEM, GIF, ICO, IMG, JP2, JPG, MAC, PCX, PDF, PCT, PLT, PNG, PP5, PPF, PSD, RTF, SCT, SVG, SVGZ, SWF, TGA, TTF, TXT, WMF, WP4, WP5, WPD, WPG, WSD, WI, XMP.
Yaklaşık 50 kadar dosya türünü de oluşturabiliyor ve her dosya türü içinde farklı filtreleri bulunuyor. Yani bir AI belgesi kaydedecekseniz AI versiyonundan tutun da yazıları convert ederek de(çevirerek) kaydetme gibi bir çok işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz.
  • PSD dosya formatı Adobe Photoshop kayıt formatıdır. Kaliteli baskı için matbaa’da basılacak işlerin çözünürlüğü en az 300DPI ve renk formatı da CMYK olmalıdır. Bazen programdan programa versiyon farklılıklarından dolayı uyumsuzluk sorunları oluşabilir. Alternatif olarak tercih edilebilir.
  • PDF dosyaları , yine en güvenilir, baskıya en uygun dosya formatlarından biridir. Ayrıca dosya kayıt sırasında sıkıştırma kalitesini (Baskı Kalitesi / Press Quality) seçerek yüksek tutarsanız sıkıntısız bir şekilde baskı yapılır. Kalite kaybına uğranmaz. Gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.
  • Artık bastırmak istediğiniz çalışmalarınızda en temel ve en önemli bilgilere sahipsiniz. Hemen bize dosyanızı göndererek, basılmasını istediğiniz işleri alabilirsiniz..
  • www.filizmatbaasi.com 
  • Tel:(0312) 319 07 58

Görüş ve düşüncelerinizi aşağıdaki alana yazarak bizimle paylaşın..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Matbaada Sıkça Sorulan Sorular ?

1.NASIL SİPARİŞ VEREBİLİRİM ? Matbaa siparişlerinizi (0312)319.0758’den arayarak, (0312) 363.4411’e faks çekerek , elektronik posta atarak veya sipariş ver formunu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. En kısa sürede, geri bildirim yapılacaktır.. 2.HAZIR TASARIMIM VAR , BASIMA UYGUN MU ? Hazırladığınız tasarımların; enaz 300dpi çözünürlükte , renk formatının CMYK olduğundan, emin olunuz. 3.TASARIMIN FORMATI NE OLMALIDIR ? Tasarımlarınızın; en az 300DPI çözünürlükte , dosya kayıt formatının PDF veya TIFF   olduğundan emin olunuz.Tasarımlarınızda , bitmiş ölçülere 1.5-2cm kadar , her yönden, kesme (traş/boşluk) payının olduğundan emin olunuz. 4.TASARIMIM BAŞKA FORMATTA veya UYGUN FORMATTA DEĞİL , BASTIRABİLİR MİYİM ? Evet. Firmamız , tasarımlarınızı baskıya hazır hale getirmektedir.(Kaliteli baskı için görsellerinizin DPI çözünürlüğü 300DPI olmalıdır.) 5.HAZIR TASARIMIM VAR, ÜZERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPTIRABİLİR MİYİM ? Evet. Matbaa çalışmalarınız en az 300D

BASKI ÖNCESİ MATBAA TERİMLERİ NELERDİR ?

1.NASIL SİPARİŞ VEREBİLİRİM ? Matbaa siparişlerinizi (0312)319.0758’den arayarak, (0312) 363.4411’e faks çekerek , elektronik posta atarak veya sipariş ver formunu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. En kısa sürede, geri bildirim yapılacaktır..   2.HAZIR TASARIMIM VAR , BASIMA UYGUN MU? Hazırladığınız tasarımların; enaz 300dpi çözünürlükte , renk formatının CMYK olduğundan, emin olunuz.   3.TASARIMIN FORMATI NE OLMALIDIR ? Tasarımlarınızın; en az 300DPI çözünürlükte , dosya kayıt formatının PDF veya TIFF  olduğundan emin olunuz.Tasarımlarınızda , bitmiş ölçülere 1.5-2cm kadar , her yönden, kesme (traş/boşluk) payının olduğundan emin olunuz.   4.TASARIMIM BAŞKA FORMATTA veya UYGUN FORMATTA DEĞİL , BASTIRABİLİR MİYİM? Evet. Firmamız , tasarımlarınızı baskıya hazır hale getirmektedir.(Kaliteli baskı için görsellerinizin DPI çözünürlüğü 300DPI olmalıdır.)   5.HAZIR TASARIMIM VAR, ÜZERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPTIRABİLİR MİYİM? Evet. Matbaa çalışmalarınız en az 300DPI çözünürlükte , renk format